I. oczywiste oczywistosci (czyli to co jest w wiekszosci przestrzegane, ale lepiej to napisac
1) stanowcze NIE dla wulgaryzmow (nawet tych wygwiazdkowanych), materialow lamiacych prawo, obrazanie innych userow - takie posty beda usuwane i/lub edytowane, a jesli to nie pomoze, to userzy powtarzajacy ten proceder zostana zbanowani, lub nawet usunieci
2) przestrzeganie zasad ortografii i interpunkcji - sam miodkiem nie jestem, sam uwazam, ze istnienie 'rz, ch i ??' za bzdure, ale (nie)stety one istnieja, stad tez nalezy ich przestrzegac. firefox sam podkresla bledy, opera tez pewnie ma taka opcje, a jesli nie korzystacie z takiej przegladarki to wlaczcie worda czy edytor tekstu z pakietu openoffice, napiszcie tresc wiadomosci i przeklejcie na forum z poprawionymi 'bykami'.
to samo dotyczy interpunkcji. rowniez nie jest to moja mocna strona ale starajcie sie jakos sensownie rozdzielac nimi poszczegolne wyrazy, by w latwy sposob mozna zrozumiec sens waszej mysli.
bledem nie jest pisanie tekstow bez polskich znakow, badz nie uzywanie duzych liter - sa osoby (m. in. ja
II. nie do konca oczywiste
1) glownym celem istnienia tego forum bylo latwe wymienianie sie istotnymi infomracjami w ramach naszej wspolnoty. procz tego zapewnia nam troche rozrywki, niemniej wszyscy uzytkownicy sa zobowiazani do pisania 'na temat' o ile tytul watku nie znaczy czegos innego. dlatego tez wszelki spam pojawiajacy sie we wszystkich tematach bedzie usuwany. lagodniejszym okiem beda sprawdzane tematy w hydeparku, ale rowniez i tam nalezy trzymac sie glownego watku. jesli dana kwestia badz dygresja cie zainteresowala i chcialbys ja rozwinac, po prostu utworz stosowny temat w rownie stosownym miejscu.
kasowane beda rowniez wszelkie 'przytakniecia' o ile nie wnosza nic ciekawego do dyskusji, a sa jedynie przepisaniem mysli z wiadomosci poprzedniego usera.
2) forum glownie nastawione jest na informacje i tresci zwiazane z nasza formacja oraz wiara, jednak nie przeszkadza to do prowadzenia dyskusji na zupelnie odmienne tematy. kazdy user ma prawo wypowiadac swoje zdanie w danym watku o ile robi to w sposob kulturalny i merytoryczny. na forum nie bedzie tematow 'tabu', wiec praktycznie kazda sprawe mozecie poruszyc.
[UPDATE]
za nie przestrzeganie regulaminu bede od dzis przyznawal OSTRZEZENIA.
5 ostrzezen = ban
i tak za pierwszym razem owy ban bedzie trwal 24h, a za kazda 'recydywe' bede dodawal kolejne 24h...
na razie tylko tyle zasad - kolejne beda dopisywane, jesli bedzie taka potrzeba